99 szybkich ciekawostek na temat amerykańskiej kuchni

tumblr_m4oxbgsLh51qhb0iso1_1280Kuchnia amerykańska nie różni się od europejskiej, prawda? Nie do końca… Pierwszy wpis kulinarny na blogu.

  1. Amerykanie bardzo lubią mieszać smak słodki ze słonym.
  2. Bardzo dobrym przykładem jest kanapka z masłem orzechowym.
  3. Amerykanie do kanapki z masłem orzechowym dodają coś a’la dżem winogronowy.
  4. Razem nazywa się to Peanut Butter & Jelly (PB&J) i komponuje się zaskakująco dobrze.
  5. Oczywiście amerykańskie kanapki są zawsze zamknięte (jak w Scooby Doo, albo Subwayu).
  6. Amerykanie nie jedzą ich jednak na śniadanie czy kolację, tylko na lunch.

    Amerykańskie kanapki

    Amerykańskie kanapki

  7. Zwykle napychają te kanapki kilkunastoma warstwami wędliny, sera, sałaty i innych dodatków (jak w Scooby Doo).
  8. Robią tak, bo w stanach wędliny i sery w kroi się ultra-cienko. Wędliny nie mają też za dużo smaku 😦 .
  9. Masła używają tylko kiedy chleb jest z tostera.
  10. Jako idealny dodatek do lunchowej kanapki uznają paczkę chipsów albo sałatkę – obficie polaną gęstym majonezowym sosem.
  11. W sałatce są czasem pieczarki – surowe.
  12. Amerykanie rozróżniają 2 rodzaje grzybów – pieczarki i trujące.
  13. Na lunch można też zjeść frytki lub pizzę.
  14. Obowiązkowo bez keczupu.
  15. Do frytek nadaje się tylko sól
  16. W dużych ilościach.
  17. Tej soli wystarczyłoby zimą, na obsypanie wszystkich dróg w Łodzi.
  18. Za to śniadania jadają zwykle na ciepło.
  19. Chyba, że wsuwają jedne z miliona dostępnych na rynku płatków śniadaniowych.
  20. Sztandarowym śniadaniowym daniem są oczywiście jaja na bekonie, albo naleśniki.
  21. Jedno i drugie soczyście polewają syropem klonowym.
  22. Albo syropem kukurydzianym, tańszą wersją klonowego.
  23. Jajecznicę też polewają syropem klonowym.
  24. I takie specjalne śniadaniowe kiełbaski. Są ostre i tłuste, ale amerykanie i tak dodają do nich syropu.
  25. Jedyne do czego nie dodają syropu na śniadanie to ziemniaki.
  26. Tak, amerykanie jedzą na śniadanie ziemniaki.
  27. Zwykle w formie Titer-totsów, Home-fries lub Hash-browns.

    Tater tots - to tylko wygląda smacznie.

    Tater tots – to tylko wygląda smacznie.

  28. W USA, dużo popularniejsze niż w europie są słodkie, czerwone ziemniaki.
  29. Czasem robi się z nich frytki i chipsy. (pycha!)
  30. Albo zawija w folię i wrzuca na grilla.
  31. W ten sposób podawane są zwykle do obiadu.
  32. Obiad je się ok. godziny 18.00.
  33. Na obiad je się zwykle znane nam „europejskie” dania.
  34. Amerykanie mają jednak kilka swoich własnych.
  35. Prym wiodą tu oczywiście steki.
  36. Steki są wyśmienite.
  37. Takiego steku jaki jedzą amerykanie, praktycznie nie da się dostać w Polsce.
  38. Wynika to z innego sposobu podziału mięsa w masarniach i tego, że amerykańska wołowina smakuje inaczej.
  39. Steki robi się zwykle z grilla.
  40. Dobrego steka nie trzeba doprawiać.
  41. Do steka najlepiej oczywiście zaserwować kukurydzę.
  42. Kukurydzę przyrządza się oczywiście na grillu.
  43. Kukurydzę taką jak ta amerykańska, też ciężko dostać w sklepie.
  44. Jest dużo większa i dużo słodsza.
  45. Jako obiadowy dodatek nadaje się też Macaroni&Cheese, czyli zapieczony makaron z serem Chedar.
  46. Smakuje mniej więcej, tak jak brzmi…
  47. Podobnie jest też ze Sloppy Joe (Niechlujny Jaś ?).

    Sloppy Joe

    Sloppy Joe

  48. Jest to gęsty sos mięsny a’la Bolognese, tylko, że dodaje się tam wszystkie przyprawy z kuchni, włącznie z ketchupem, musztardą, octem, sosami Worcestershire i Barbecue.
  49. Można by to jeść z ryżem albo makaronem, ale amerykanie wolą nałożyć go sobie na bułkę od Hot Doga czy hamburgera.
  50. Czasem lubią sobie też zjeść spaghetti doprawiane wódką. Jest całkiem niezłe.
  51. Hot Dogi i Hamburgery, to raczej dania na lunch.
  52. Hot Dog to równocześnie nazwa parówki jak i „całego dania”.
  53. Dlatego w USA można znaleźć coś takiego jak Corn Dog.
  54. To parówka na patyku pokryta ciastem kukurydzianym i usmażona w głębokim tłuszczu.
  55. Corn Dogi są słone, tłuste i chrupiące. To oczywiste, że Amerykanie je uwielbiają.
  56. Amerykańskie desery też wpisują się idealnie w konwencję słodko-słonego smaku.
  57. Najpopularniejsze ciasta to: Cheese Cake, Cherry Pie, Cornbread, Brownies i oczywiście pączki z dziurką.
  58. Sernik ma słodki, wylewający się, serowy środek, a z zewnątrz jest chrupiący i słony.
  59. Cherry Pie to ten słynny placek z wiśniami z każdego amerykańskiego filmu. Jest przepyszny i występuje w wielu rodzajach – z jagodami, brzoskwiniami, rabarbarem, melonem…

    Cornbread

    Cornbread

  60. Za to Cornbread jest raczej niedobry.
  61. I raczej nie jest chlebem.
  62. To coś jak Babka zrobiona z grubą mąką kukurydzianą i kaszką kukurydzianą.
  63. Chrupie w zębach jak żwir i jest tłusty. Podobno najlepiej smakuje z masłem.
  64. Za to Brownies są wyśmienite.
  65. Bardziej czekoladowe niż czekolada i łatwe w przygotowaniu.
  66. Można dodać do nich słone orzechy, migdały, rodzynki, bakalie albo marihuanę.
  67. To ostatnie nie jest za bardzo legalne.
  68. Najlepiej smakują podawane z zimnym mlekiem.
  69. Pączki smakują jak pączki. Tylko dziurka ma inny smak. Bardziej amerykański.
  70. Na kuchnię amerykańską wpływ ma też kuchnia polska.
  71. Zwykle wychodzi to bardzo śmiesznie.
  72. W sklepach można dostać polską kiełbasę.
  73. Nazywa się „Polish Kielbasa Sausage”.
  74. Jack Black napisał piosenkę o polskiej kiełbasie.
  75. W stanach je się też „Pierogis”.
  76. Tak, to są nasze polskie pierogi ruskie.
  77. Zamiast białego sera używa się żółtego sera Cheddar.
  78. Patrz punkt: 40…
  79. W USA można też dostać polski ser żółty.
  80. Nazywa się „Polish Swiss Cheese” (Polski ser szwajcarski).
  81. „Swiss Cheese”, to każdy ser żółty z dziurami.
  82. „American Cheese”, to paskudna rzecz, której nie powinno się nazywać serem.
  83. Nie będę o nim pisał nic więcej.
  84. To wszystko, Amerykanie popijają wszelkiego rodzaju kolorowymi napojami.
  85. Amerykańskie kolorowe napoje smakują trochę inaczej, niż nasze, bo do produkcji używają syropu glukozowo-fruktozowego. My używamy cukru z buraków.
  86. Ciekawe amerykańskie napoje to: Piwo korzenne, Piwo Imbirowe i Dr. Pepper.
  87. Wszystkie  są bezalkoholowe i niesmaczne (bez związku).
  88. Piwo korzenne to mega słodki napój z soku takiego jednego krzaka co rośnie w USA (Sasafras).

    Piwo korzenne

    Piwo korzenne

  89. Dr’a Pepper’a od niedawna można chyba spróbować w Polsce.
  90. Amerykanie piją też piwo.
  91. Alkohol można kupować w USA od 21 roku życia.
  92. Polacy próbujący amerykańskie piwo mówią zwykle: What the fu…?!
  93. Istnieje jednak kilka marek dobrego amerykańskiego piwa z tradycjami. Jedna z nich to Yuengling – lager produkowany w Pensylawnii.
  94. Ponieważ piwo jest niesmaczne, Amerykanie konsumują je zwykle w trakcie grania w różne „imprezowo-piwne gry”.
  95. Większość z tych gier jest tak głupia, że wymaga oddzielnego wpisu im poświęconego.
  96. Na imprezach Amerykanie uwielbiają też tzw. Jello Shots.
  97. Są to galaretki doprawione wódką i pozostawione do zastygnięcia.
  98. Jadłem (piłem?) kiedyś Jello Shots, ale nie pamiętam jak smakowały.
  99. To chyba dobrze o nich świadczy. 😉

Bądź na bieżąco – polub Volfiego na facebooku!

Przeczytaj też: 3 miesięczne wakacje w USA za darmo?!

Reklamy

20 thoughts on “99 szybkich ciekawostek na temat amerykańskiej kuchni

  1. Pierogis 🙂 Świetny wpis, wiele się dowiedziałam o kulinarnych amerykańskich szaleństwach :).
    Jeszcze cukierki – cynamonowe (pieką jak cholibka), gumowe, dziwne.

  2. dużo podobieństw z irlandzką kuchnią widzę.
    A co do mieszania słonego ze słodkim. Ostatnio kolega z pracy przywiózł z USA precelki (takie jak paluszki) w białej czekoladzie. Na samo hasło słonych paluszków w czekoladzie wykrzywiłam się. Ale spróbowałam i….uzależniłam się 🙂

  3. Miller rozlewany w Polsce jest całkiem dobry, ale musiałem go wypić x10 żeby coś poczuć :D, ale czego można się spodziewać po piwie wyrabianym z kukurydzy 😀

  4. super artykuł 😉
    moment o rozróżnianiu pieczarek i grzybów trujących przełożył się na zapryskanie monitora herbatą… ostrzegaj w przyszłości, że piszesz takie niebezpieczne rzeczy, to nie będę brał gorących i innych płynów ;-D
    acha, mógłbyś dodać jeszcze o lodach w USA, których jest mnóstwo, we wszystkich smakach a wszystkie smaki smakują bez smaku 😉

  5. Ja tak abstrahując od kształtu tego wpisu… Poleciłam znajomej Twój stary wpis o tym, co naprawdę warto zobaczyć w NY i była zachwycona! Pozdrawiam, tc

  6. hm…to co opisales to „kuchnia” ze wschodniego wybrzeza. Nie w calych USA dokladnie tak samo wyglada.
    Np. dobrze zrobiony corn bread wcale nie chrupie w zebach…jest miekki i z maslem faktycznie bardzo dobrze smakuje. Steka niekoniecznie serwuje sie z kukurydza. W Kalifornii to dosc rzadkie. Juz predzej dostaniemy 2-3 rodzaje sosu do tego, z czego jeden to chrzan zmieszany z majonezem (poza tym jakas salatka i ziemniaki w roznych postaciach).
    Dobre piwo mozna dostac:
    – w sklepie (importowane)
    – z lokalnych mini-browarkow. Te wieksze maja wszystkie rodzaje (lager, ale, stout) i sa wysmienite
    – w irlandzkim pubie 🙂

    Przez 13 lat mieszkania w Kalifornii nigdy nie mialam okazji probowac jello doprawianej alkoholem – widocznie to specyfika z innych stanow (wschodnich?)
    Co jeszcze. W okolicach San Francisco mozna dostac wysmienity chleb – pieczony na zakwasie. Nazywa sie San Francisco Sourdough 🙂
    Pije sie bardzo duzo wina (w koncu Kalafiornia…).
    Mozna dostac sernik tzw. New York Style cheescake. Mnie osobiscie nie smakuje, jest tlusto-maziasty w calej rozciaglosci, nie ma nic chrupiacego i raczej malo slodki jest.
    Kultowa potrawa sa tez zeberka z grilla – robione a jakze – ze slodkim sosem barbecue 🙂

  7. Pingback: Jak zwiedzić New York | Volfee

  8. Nigdy nie widzialam zeby ktos w Ameryce, lal syrop klonowy na jajecznice. Mieszkam juz tutaj ponad 30 lat. Prepraszam ze niemam Polskich akcentow.

  9. Mieszkam tu ok 10 lat i zgadzam się, że amerykanie obficie traktują jajecznicę syropem klonowym 🙂 Nie jest to az takie złe w smaku jak brzmi. Proponuję spróbować 😉

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s